Láthatatlan golyók

Kezdjük az évadot egy nagyon olcsó, mégis látványos (vagyis láthatatlan) kísérlettel. Úgyis sokan kértétek már emailben.

Néhány hónapja rengeteg emailt kaptam, ami egy youtube videóhoz kapcsolódott. Azt kértétek, csináljam meg a Szertáron. Többnyire szorgalmasan válaszoltam is, hogy ez miért macerás. A Csodák Palotájában van ugyan olyan spéci olajunk és üvegünk, amelyek törésmutatója megegyezik, de egyrészt míg kísérlet után elmosogatja az ember, lemegy a nap, másrészt pedig, ha ezt bemutattam volna, szinte tuti, hogy kétszer annyi emailt kapok, hogy hol lehet ilyet szerezni. Nagyjából sehol, és ott is arany árban.

Pár hete azonban véletlenül beleütköztem két relatív olcsó, könnyen beszerezhető, és elég „tiszta” megoldásba:

Mielőtt írtok, hogy de melyik virágboltban lehet ilyet kapni, és mi a neve: én találomra mentem be az egyikbe (Széna tér), és ott rögtön volt is. Fogalmam sincs, hogy hívják. Vázába szokták rakni őket. Kézzel-lábbal elmutogattam, és az eladó megértette.

Ha van még tippetek, hogy mi mindennel lehet elvégezni ezt a kísérletet, írjátok meg, vagy filmezzétek le. (Persze más témában is küldhettek vendégvideókat.)

Aki pedig élőben is szeretne kísérletezni, az jöjjön el szombaton vagy vasárnap a Múzeumkertbe, a Tudományfesztiválra. Mi kint leszünk Kovács Norbi kollégámmal. A programot megtaláljátok a Tudományfesztivál honlapján.


Közzétéve

itt:

, írta: