Mi a közös Lady Gagában, David Attenborough-ban és a lekváros fánkban?

Mindez kiderül abból az adásból, ahol kendőzetlen őszinteséggel beszélünk arról, melyik tantárgy nem volt egyikünknek sem a szívünk csücske az egyetemen.

No de kezdjük az elején…

00’45” – Eddig igazoltan legtávolabbi podcast hallgatónk (Gergely Taiwanról) reagált gamifikációs adásunkra, ennek kapcsán pedig beszéltünk a Hat gondolkodó kalap módszerről és a Duolingóról is mint erősen gamifikált (játékosított) nyelvtanulási rendszerről.

06’06” – Ákos kérdezett minket emailben arról, mi a véleményünk az oktatásról, tekintve, hogy elég nagy port kavart mostanában az oktatásügy helyzete. Itt bevallom, hebegtünk-habogtunk egy kicsit, de az adásból az is kiderül, hogy miért.

09’05” – A rendszertan (taxonómia) mindkettőnknek okozott nehézségeket az egyetemen. De vajon miért? És miért lehet mégis megkedvelni – már amennyiben a „rendszertan” és a „kedvelés” kifejezések megférnek egy mondatban. (Megférnek.) Szó esik jó rendszertan előadásokról, ínségeledelekről és fickósítószerekről.

12’05” – Pár gondolat a binomiális nomenklatúráról (kettős nevezéktan). És arról, hogy ma már nincsenek latinok és hogy az alba az egy szín. Ennyi. Azon most ne akadjunk fel, hogy a genus az [génusz] vagy [genusz]. Köszönjük.

15’52” – Erről a képregényről van szó.

brokkoli

17’16” – És így néz ki a nőszirom, vagyis az Iris. (Errata: buroklevél = lepellevél, csak hogy egyszikűvirágilag korrektek legyünk.)

Forrás: By Fan Wen - Own work http://www.flowersview.com/Iris-tectorum-/02-IMG_6968.jpg.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43556087
Forrás:  Fan Wen, Wikipedia

25’26” – Eddig is szóba jött már pár érdekes élőlény, de innen indult csak az igazi játék. Smartiesokért játszottunk, és próbáltuk kitalálni, hogy melyik élőlény tudományos neve mire utalhat. (Mondjuk több Smartiest ettünk, mint amennyit nyertünk, de a lényeg, hogy jól szórakoztunk.)

29’51” – A Bracyurupuskkyodermatogammarus greivlingwmnemnotus kiejtésével meg sem próbálkoztunk. Ez van.

35’31” – Újabb nyelvbotlás, csak hogy minden a helyére kerüljön. A Bittium és az Ittibittium nemzetségekről esett szó helyesen. Mondjuk a lényegen nem változtat.

43’15” – Valami, amit nagyon-nagyon-nagyon elfelejtettünk az adás elején mondani. Pedig nem elhanyagolható, hogy …


Közzétéve

itt:

, írta: