Mi ez a képen, aminek használatára még a tűzoltók is buzdítanak?

A., Balástya; B., Barkácsprojekt; C., Tűzoltólyuk. Na de ennek így mégis mi értelme?

Kaptam egy sajtóközleményt a Madártani Egyesülettől (oké, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület), hogy Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete felhívást intézett a közhöz.

Kicsit kómás voltam még, úgyhogy nem nagyon tudtam összerakni, mi köze a tűzoltóknak a madarakhoz, és különben is, hol van Balástya község? (Szégyen, nem tudtam. De azóta megnéztem, és most már bárki is kérdezné tőlem Szatymazon, hogy hogy kell Balástyára jutni, magabiztosan útba tudom majd igazítani, hogy menjen végig az 5-ösön, itt van nem messze.)

Ebből persze máris látszik, hogy az A válasz nem helyes. A C-nek meg kapásból semmi értelme.

Az is igaz viszont, hogy a B is csak részben fedi a valóságot. Barkácsprojektnek éppen barkácsprojekt, de nem csak önmagunknak fitogtathatjuk vele, hogy mekkora császárai vagyunk a fűrésznek és a csavarbehajtónak, de jót is teszünk vele. Az épített környezetben ugyanis, ahol az idősebb, odvas fákért bizony eljön a láncfűrészes kaszás, egy halom madár nem nagyon talál fészkelőodút. Pedig kéne nekik. Odú nélkül nincs fészek, fészek nélkül nincs tojás, tojás nélkül nincs fióka.

Ezt elégelték meg a balástyai tűzoltók, és hívták fel a civil szervezeteket, iskolákat, vállalkozásokat meg úgy általában a magyar közt, hogy vessünk véget ennek, és helyezzünk ki mesterséges odúkat.

Mi itt a Szertárnál úgy döntöttünk, hogy beállunk sorba, mert barkácsolni is szeretünk meg a madarakat is bírjuk. Ha ti is követnétek a balástyai tűzoltók kezdeményezését, akkor részben koncentráljatok egy picit a facebook oldalukra (mondjuk nem oldal, hanem személyes profil, ami kicsit érthetetlen közösségimédiakampánytervezésileg, de ez nem csorbítja a küldetés céljának nemességét). Ami viszont még a lájkoknál is fontosabb, ragadjatok deszkát, szöget, kalapácsot, és álljatok neki költőodút csinálni otthon, suliban, egyetemen.

Na persze ne csak úgy vaktában, hanem előtte tájékozódjatok a szakirodalomból, hogy mégis milyen az ideális odú, hova kell kitenni és mikor. Atomnagy szerencse, hogy a Madártani Egyesület egy nagyon informatív aloldalt szentelt az ügynek. Onnan vettük például a címlapképünket is, ami voltaképpen egy kuvik költőláda.

Azt se felejtsük el, hogy a költőláda projekt nem ér véget a kiakasztásnál. A lényeg, csak ezután kezdődik! Milyen király lehet már rögtön a kertben / parkban / iskolaudvaron testközelből megfigyelni, ahogy az ég szárnyas barmai elfoglalják a nekik szánt kecót!

Barkács + biosz projekt is ON!

Riszpekt a balástyai tűzoltóknak!
 

 


Közzétéve

itt:

, írta: