“Most már nem akarok még intelligensebb lenni!” – mondta a gép. Ja, mégsem!

Bejelentjük a technológiai szingularitás eljövetelének pontos időpontját. Már ha eljön egyáltalán. Vendégünk Szalai Feri, fizikus.

[Az adást új stúdióban vettük fel, és a technika egy kicsit megtréfált minket. A hanghibáért elnézést kérünk.]

01’52” Várhatóan ennek az adásnak a végére nem olyan sötét jövő rajzolódik majd ki , mint a robotapokalipszises vagy a technoludditizmusos beszélgetésben.

02’11” Mi a technológiai szingularitás?

Mikor haladja meg egy gép egy ember intelligenciáját? És mennyivel később az egész emberiség intelligenciáját? Meg fogsz lepődni. Mi szóltunk! Mi a szuperintelligencia?

05’05” Kik, miért és mikorra jósolják a techonlógiai szingularitás bekövetkezését? Az agy és a gondolkodás fizikai és biológiai folyamatainak modellezése. Az agyszimulátor. Az optimista és a pesszimista megközelítés.

08’30” Hol torpan meg a technológiai fejlődés? Mik a korlátok? Miért nem választja a genetikus háziállatnak az elefántot? Alkalmas-e a Neumann-elvű számítástechnika a technológiai szingularitás elérésére?

11’11” Tartsunk attól, hogy eljöhet egy szupergép? Lehet, hogy tök jó lenne, nem? A kihalási kvíz. Nem mindegy a robotika három törvényének a sorrendje. Erről korábban itt beszélgettünk.

13’20” Amin a technika és a filozófia is tűnődik: öntudatra kell-e ébrednie egy szuperintelligens gépnek? Mi van, ha a szuperintelligens gép depressziós lesz, inni és drogozni kezd? Még messze vagyunk az általános szuperintelligenciától, de már most vannak gondok.

15’10” A magyar vonatkozás: Neumann és a technológiai szingularitás. (A számítógép és az agy)

15’50” Mik azok a neurális hálózatok? Létrehozható fizikai tranzisztorokból egy agymodell? Bár elég hozzá egy szoftver is.

17’42” Modellezhető-e az intuíció?

A sakk, a gó és a számítógép.

18’29” A szakértő mesterséges intelligencia. Felállíthat-e diagnózist egy gép? Már most itt vannak az előfutárok, használjuk is őket rendszeresen. Jöhet az ítélkező automata? És ha igen, mi a helyzet a méltányossággal? Ehhez érdemes átfutni ezt a cikket.
Miért nem jöhet vajon mégsem olyan gép, ami átláthatóvá és következetessé tenné a (büntető)jogot?

23’18” Még általános mesterséges intelligencia sem kell, és már le leszünk szorítva emberként egy csomó területen.

24’30” A sok szakértői rendszert összekötve csinálhatjuk meg a szuperintelligenciát? Jó, de hogyan? Ja, nem?

25’14” Miért volt olyan nagy szám a közelmúltban, hogy A Gép megverte Az Embert góban?

27’26” Van, amit emberinek gondolunk, de a gép jól tudja szimulálni. Hol lehet vajon megakasztani a gépet egy Turing-teszten? A gép és a szóvicceim… vagy legalábbis a humor. Mi az öntudat mértékegysége?

29’49” Mit tanultunk az elmúlt ötven évben a komplex rendszerekről?

30’40” Mik azok a konkrét technológiák, amik a technológiai szingularitás felé mutatnak? Roger Penrose szerint az öntudat kvantumos. Jöhetnek akkor a kvantumszámítógépek?

31’56” Mik a kvantumszámítógépek?

Az igen, a nem és a talán e kettő közötti eloszlása. Mit lehet játszani egy kvantumszámítógépen?

35’24” Mi az a memrisztor? És miért jó az idegsejtek modellezésére? Még ne szaladjatok a boltba memrisztorokért. Hacsak nincs sok pénzetek.

37’03” Hogyan hathat a szuperszámítógép az emberek életében? Mondjuk azokéban, akiknek nincs okostelefonjuk. A társadalmi szintű problémákhoz vezető technológiai utak.

38’48” Van egyáltalán igényünk a technikai fejlődésre? Kell nekünk például önmagát vezető autó? Autómérnök miért nem akar önvezető autót? Várjunk csak! Mobiltelefonra van igényünk?

44’50” Technológia iránt érdeklődők és magukat távol tartók csoportja. Kettéhasad a társadalom? Ki fog győzni? Nem egyértelmű.

Nagyon sok olyan aspektusa van az életnek, amihez nem kell technika.

És ettől még lehet jó életet élni.

47’45” Mikor következik majd be a technológiai szingularitás? És mit mondanak majd erről a technológiai szingularitás bekövetkezése után?

Ha tetszik a projektünk, és szívesen támogatnád, itt megteheted. Köszönjük.