naprendszerfutas

Fusd le a Naprendszert!

A Föld még egyszer sem kerülte meg a Napot azóta, hogy úgy döntöttünk, hogy az idei Kutatók Éjszakáján lefutjuk a Naprendszert – legalábbis annak méretarányos változatát.

Hiába hirdettük meg a programot hétszeri indulással, a helyek villámgyorsan beteltek. Ezért arra gondoltunk, miért ne csatlakozhatnának olyan közösségek (iskolák, baráti társaságok, cégek, stb.) is a kezdeményezéshez, akik nem tudnak velünk futni Budapesten az Infoparkban.

A következőkben segítséget szeretnénk nyújtani nektek, hogy minél többen vehessetek részt az eseményen országszerte 2016. szeptember 30-án.

Mi a Naprendszerfutás?

A Naprendszer futás egy 2-4 kilométeres kényelmes kocogás nyolc állomással. Az állomások közötti távolságok a bolygók Naptól mért átlagos távolságával arányosak. Az egyes állomásoknál (bolygóknál) különböző feladatok várják a résztvevőket. A futás végén pedig jöhet a  csillagászati értékelés! A program alatt célszerű bekapcsolni a mobilos futóalkalmazásokat is.

Jelentkezz helyi szervezőnek!

Jelentkezni nem kötelező, de az alábbi rövid kérdőív kitöltésével jelezheted, hogy te is szervezel Naprendszerfutást a környékeden!

Töltsd le a segédanyagainkat!

Összeállítottunk egy kézikönyvet, amelyben praktikus tanácsokat adunk a helyi szervezéshez. Természetesen szabadon változtathattok a programpontokon, sőt, szeretnénk is, ha a saját futásotokat minél inkább a saját közösségetekre szabnátok. A kézikönyvet innen tudjátok letölteni:

Naprendszerfutás szervezői kézikönyv

A tervezéshez és az értékeléshez is hasznos lehet ez az Excel táblázat. Ha megadjátok, mekkora távot szeretnétek összesen teljesíteni, megkapjátok, hogy a Naptól (rajttól) milyen messze kell az egyes bolygók helyét kimérni.

A Föld átmérőjét alapul véve a többi bolygó méretét is meg tudjátok határozni.

Azt is könnyen kiszámíthatjátok, hogy egy Földön felemelt etalon súly milyen nehéz lenne az egyes bolygók felszínén (ez alapján akár el is készíthetitek a súlyokat).

Ha méritek, mennyi idő alatt teljesítitek a távot, a táblázatból azt is megkapjátok, hogy a fénysebesség hány százalékával futottatok volna a „valódi” Naprendszerben.

Melegíts be, fuss, és használd a #naprendszerfutas hashtaget!

Ha minden készen áll, mehet a futás! Ha csináltok képeket, videókat, osszátok meg facebookon, instagramon, twitteren vagy youtube-on. Hogy könnyen megtaláljuk őket, használjátok a #naprendszerfutas hashtaget!

Jó futást kívánunk!

Akik eddig jelentkeztek

 1. Rogers Iskola, Budapest
 2. Somssich Imre Általános Iskola, Hetes
 3. Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Esztergom
 4. Árpád Fejedelem Általános Iskola, Ráckeve
 5. Arany János Általános Iskola, Gyöngyös
 6. KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Nagyatád
 7. II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola, Tárnok
 8. Jövő Jenő Alapítvány, Pilisborosjenő
 9. Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim
 10. Bálint Márton Általános és Középiskola, Törökbálint
 11. KRK Központi Iskola Gy. Szabó Béla Tagiskola, Szank
 12. Szeged és Térsége Bárczi Gusztáv EGYMI, Szeged
 13. Dr. Mester György Általános Iskola, Elek
 14. Vörösmarty Mihály Gimnázium, Budapest

Köszönetnyilvánítás

A Naprendszerfutást a Kutatók Éjszakájára időzítettük.
Az Európai Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság Marie Skłodowska-Curie programjának támogatásával valósul meg.

A Naprendszerfutás támogatója a Dextro Energy.

dextro