Most azonnal hagyd abba a munkát! Pár percre pingvineket kéne nézegetni…

De komolyan, ráadásul ezt a kutatók kérik.

Az Antarktiszon munkálkodó tudósok fordulnak a nagyközönség felé azzal a kéréssel, hogy pingvineket ábrázoló képeket tanulmányozzanak. Na persze nem csak úgy, habisztiból.

A kutatók egy halom kamerát helyeztek el a pingvinek által lakott területek közelében, hogy megfigyeljék a klímaváltozás milyen hatással van a populációkra. Mivel a kamerák óránként automatikusan készítenek képet, a keletkező adathalmazt – jelenleg több mint 3 millió képet – a mi segítségünk nélkül képtelenség lenne feldolgozni, vagy legalábbis szükségtelenül sokáig tartana.

Ezt a melót nem tudjuk egyedül elvégezni!

nyilatkozta Tom Hart, az oxfordi egyetem kutatója a BBC-nek.

A frissen indult lakossági tudományos projekt PenguinWatch 2.0 néven fut és jelenleg az egyik legnagyobb ilyen jellegű kezdeményezés. A honlap szerint már jelenleg közel 31000 önkéntes segít a pingvineknek – vagyis inkább a kutatóknak.

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni?

Meglátogatod ezt a honlapot, regisztrálsz és kezdődhet a pingvinkukkolás! A feladat pedig végtelenül egyszerű: egy képen kell azonosítani a felnőtt pingvineket, a nőstényeket, és ha vannak, a tojásokat is. Pár kattintás az egész. Kitűnő iskolai feladat, munkahelyi kikapcsolódás vagy otthoni szórakozás!

Miért ezt a módszert választották?

Mert a pingvinek szégyenlősek. Vagy legalábbis nem nagyon szeretik, ha a kutatók követik és vizsgálgatják őket. Volt egy másik, nem kevésbé szívet melengető módszer is, amikor kis robotpingvin kémeket használtak a madarak megfigyelésére. Íme:

41a1c715-f5f9-4e2a-910f-8af217678046-2060x1236
forrás

Ráadásul nem is csak egy, hanem rögtön öt különböző faj populációinak életét követhetjük nyomon. Ezek a szamárpingvin, az állszíjas pingvin, az Adélie-pingvin, a sziklaugró pingvin és persze a királypingvin. Ezen a képen a kihelyzett kamerákat és a közelükben előforduló fajokról lehet tájékozódni, még a képnézegetés előtt:

site-map
forrás

Szóval egy öt percre függessze fel mindenki, amit éppen csinál és nézegessen pingvineket, mert a tudomány csak így jut előre!

 


Közzétéve

itt:

, írta: