Nyest vagy menyét?

Nagyot hibáztunk. Hatalmasat. Vagy, ahogy hallgatónk írja, amit csináltunk: gyász. Ezzel a kvízzel tovább alázhatsz minket. Hajrá!

[quiz-cat id=”1707394″]

Történt, hogy néhány hete Winkler Róbert új könyvéről beszélgettünk az adásban. Mint minden adást, ezt is élőszerűen vettük fel. (Tehát ha nagy baromság van benne, és ezt utólag észrevesszük, kivágjuk, de egyébként nem szerkesztjük.) Mint minden adásra, erre is készültünk, de ami ott helyben felmerül, nem mindig vesszük észre, hogy hibás, vagy, olyan is előfordulhat, hogy

rosszul tudunk valamit.

Ilyenkor nagyon örülünk, hogy írtok. Az elmúlt több mint nyolc évben, amióta a Szertárt csinálom, még mindig megköszöntem a helyesbítéseket, amit lehetett, azonnal javítottam, amit nem, legközelebb figyeltem arra, hogy jobb legyen. Mindenkinek személyesen válaszolok a felvetésekre. (Ha néha átsiklottam egy-egy üzeneten, ezúton is elnézést.) Mindig jó érzéssel tölt el, amikor látom, hogy egy párbeszéd tud kialakulni, és nem nagyon volt még olyan hiba, tévedés, elírás, ostobaság, amit ne tudtunk volna korrigálni.

Úgy veszem észre, hogy általában jóindulattal írtok és támogatólag. Ezt nagyon köszönöm, köszönjük.

Igenám, csakhogy, amit most csináltunk, arra nincs mentség.

Egy (ha információink nem csalnak, biológus, állattani területen tudományos fokozattal rendelkező) hallgatónktól az alábbi levelet kaptuk (a helyesíráson nem változtattam, a kiemelés tőlem származik):

Kedves Szertár!
Tudományos trollkodás fog következni, de sajnos a fent említett adásban olyan otrombaságok hangzottak el, amiken ha olvasott ember a mindennapokban találkozik legfeljebb a fejét csóválja és pár gondolatot veszteget a közoktatás színvonalára, de egy tudományos podcastban iszonyú ciki. Az egyiket még a címbe is sikerült berakni. Gyász.
[…]
A nyest urbanizálódásáról és az okozott gazdasági károkról (autókábel elrágás többek közt) lassan egy évtizede számtalan cikk születik nem csak a szakirodalomban de a sajtóban is, a musorban mégis következetesen menyétet mondtok nyest helyett.
[…]
Nincs túl sok emlos faj Magyarországon, illene ismerni, vagy legalább a házi macska / eurázsiai hiúz szintu tévedéseket elkerülni.

Kihagyogatunk részeket a levélből?

Igen. Ugyanis a levélíró felhívta a figyelmünket pár érdekességre (és részünkről súlyos tárgyi tévedésre), amit így, a kvíz kitöltése előtt, nem szeretnénk lelőni.

Jó szórakozást!

[quiz-cat id=”1707394″]

Tényleg hibáztunk!

Valóban tévesen hangzott el a menyét nyest helyett. Mindezt következetesen csináltuk, ami jelzi, hogy nem voltunk képben. Butaságot mondtunk. Volt már ilyen az elmúlt nyolc évben, és vélhetően még lesz is. Mi igyekszünk ezeket elkerülni, és a legmagasabb színvonalon csinálni, amit csinálunk. De ha valamiről nem vesszük észre, vagy nem tudjuk, hogy rosszul tudjuk, nagyon jólesik, ha emberként kezeltek minket, és annak megfelelően hívjátok fel a figyelmünket a hibáinkra. Még akkor is, ha ti magatok a saját szakterületeteken tévedhetetlenek vagytok.


Közzétéve

itt:

, írta: