Palack a szabadstrandra

Itt a nyár, a strandszezon. Hogy a homokban fekve se teljen unalmasan az élet, álljon itt egy rövid Szertár-kísérlet.

Még jó, hogy most, hogy ezt a bejegyzést írom, zuhog az eső. Mindenesetre két hete még javában nyárnak látszó évszak zajlott, akkorról van ez a kis videó is.

 

 

Mivel sok helyen rossz a hang(kártyád 😉 ), röviden összefoglalom, mit kell tenned:

  1. Tölts meg egy műanyag palackot nedves homokkal! Elég félig, de nálam csak olyan palack volt, amelyet pont alul nehéz normálisan összenyomni.
  2. Hagyd leülepedni a homokot 10-15 percig! Ez idő alatt a homokszemcsék felvesznek egy ideális elrendezést. A homokszemcsék leülepednek, a víz pedig leginkább felül gyűlik össze. (Nekem nem volt időm ezt kivárni.)
  3. Öntsd le a fölösleges vizet! Épp annyi víz maradjon a palackban, hogy kb. fél centis legyen a vízszint a homok fölött.
  4. Nyomd össze a palackot! Az összenyomástól megbomlik a homokszemcsék ideális tömörödöttsége, és a keletkező "repedésekbe" leszivárog a víz a felszínről.
  5. Fordítsd fejjel lefelé a palackot! Ha még mindig nyomva tartod az oldalát, akkor nem fog kifolyni egy csepp víz/homok/iszap/sár/trutyi sem. (Az, hogy nálam pár csepp kijött, az a 2. pontban leírt hiba miatt volt.) Miért? Anélkül, hogy részletesen belemennék mindenféle reológiai magyarázatba (a reológia azzal foglalkozik, hogy mi folyik és mi nem), a nyomás hatására a vizes homok kevésbé fog folyni. Mondjuk semennyire. (Érdeklődőbbeknek: ez a jelenség a dilatancia – nyomás hatására az anyagok részecskéi között megnő a súrlódás, és így az anyag viszkózusabb, kevésbé folyó lesz.)
  6. Engedd el a palack oldalát! A homokszemcsék újra visszanyerik a nekik kedvező elrendezést. A víz pedig visszaindul a homok felszíne felé, ami most a palack aljánál van! Tehát a "homokoszlop" alja tömörödött lesz, a teteje meg folyósabb.

Na jó, ebben a leírásban azért vannak csúsztatások, de a jelenség sem olyan hú, de  nagyon egyszerű.

Ha megnéztétek az adást, ne felejtsetek el részt venni az első Szertár-szavazásban!

 


Közzétéve

itt:

, írta: