Palackroppantás. Hát ezért.

 Közel két hete felpakoltam egy kísérletes videót, és vártam, hogy adjatok a jelenségre magyarázatot.

Gigantikus mennyiségű levél jött. Hatvanvalamennyi. Szerencsére nagy része helyes válasz volt. (Elfogadtam azt is, hogy ha nem ugyanazokat az anyagokat írtátok, de a rendelkezésre álló infók alapján ugyanez játszódott volna le.) Igaz, így rengeteg cetlit kellett gyártanom, amiből aztán közjegyző távollétében kihúztam hármat.

Sárosi Szabolcs, Péter Áron és Bottlik Gábor most bizonyára nagyon népszerű lesz a csajok körében, ugyanis magukkal hozhatnak még valakit szeptember 18-án a Csodák Palotája új, közlekedéssel kapcsolatos kiállításának VIP tárlatvezetéssel megspékelt sajtómegnyitójára.

A többiek se csüggedjenek. Egyrészt, mert a Csodák Palotája 19-étől a nagyközönség számára is nyitva lesz végre, másrészt lesznek még játékok a későbbiekben is. 

Ja, hogy mi volt a megfejtés?

A lényeg, hogy a palackban levő por szódabikarbóna volt. Ahogy ecetet öntöttem hozzá, szén-dioxid képződött. Ez feszítette meg a palack falát. A szén-dioxid kiszorította a levegőt a palackból, így amikor nátrium-hidroxidot töltöttem bele, és összeráztam, a szén-dioxid reakcióba lépett vele, és nátrium-karbonát keletkezett. Márpedig ha a szén-dioxid már a löttyben van, akkor nem lehet a löttyön kívül is. Tehát ott nincs semmi. Vákuum. Na és ekkor jön a külső légnyomás, ami összeroppantja a palackot. Taram!

Ugyan nem a kérdéses jelenséggel kapcsolatos, de Moróné Tapody Évától is kaptam egy levelet két fényképpel:

"Két nagyon idevágó kép készült, egy kolléga készítette [Kissné Fodor Tímea]. Mivel a Torricelli-kísérletet és a víz forráspontjának nyomásfüggését igazoló kísérletet a Mont Blanc-on is elvégeztük, a maradék vizet a palackba zárva visszahoztuk és így nézett ki lent a palack. Annyira jó! (A palack Medgyes Sándorné Zsóka kezében van, aki több fizikakönyvet is írt)"

 

Azért valljuk be, a szódabikarbóna-ecet-NaOH kombó olcsóbb és kevésbé fárasztó. =)

 


Közzétéve

itt:

, írta: