Talált, süllyedt, cirkónium!*

A Makezine hírei között láttam felbukkanni ezt a játékot, ami elsőre tök jónak tűnt, majd pár dolog irritált, de végül ezek is a helyükre kerültek. Lássuk sorban.

Az ötlet nem a makerek fejéből pattant ki (bár, ha úgyvesszük, mindenki egy mékör), hanem a Teach Beside Me (=taníts mellettem/okíts oldalvást) oldaláról blogolták re. A re igazán lehetne egy elváló igekötő, na! Karyn Tripp egy halom olyan kreatív  megoldást szemléz a honlapján, amivel némi odafigyeléssel és barkácsolással talán rávehető a sok kis hiperaktív kölyök kíváncsiságtól csillogó szemű virgonc lurkó arra, hogy a tananyaggal foglalkozzon. Innen van a címlapképünk is.

A választék bőséges, érdemes böngészni, de tény, hogy én is leginkább a periódusos rendszer torpedót emeltem volna ki. Mert még színes nyomtatással és laminálással együtt is olcsón kihozható, és nem is túl gagyi. Bár nem sokon múlott, hogy az legyen. Szinte lerí róla a különböző tudással és készségekkel rendelkező diákokra való adaptálhatóság lehetősége.

A recept egyszerű: nyomtass ki négy periódusos rendszert, amiből kettő-kettő jut mindkét játékos térfelére. Szerintem mondjuk két laminált periódusos rendszer is elég, közéjük pedig egy kartonpapírból emelhető egy egyszerűbb elválasztó fal, de én smucig vagyok, és hajlandó vagyok ennek alárendelni az UX dizájnt. Innentől indulhat a torpedó: a játékosok a saját periódusos csataterükön kijelölnek 2, 3, 4, esetleg 5 blokkból álló hajókat, és mehet a gondolati síkú lövöldözés. Ha célbaért a löveg, akkor a játékostárs jelzi, hogy „Talált!”, ha a hajó minden elem-elemét eltalálta, akkor boldogan kiált fel, hogy „Süllyedt!”. Boldogan, pedig épp elvesztette egyik hajóját a kis lúzer.

Némiképp árnyalta az örömöm – konkrétan lekapcsolta a villanyt -, hogy azt javasolta, hogy a „sorokat” jelöljük az ABC betűivel. Tehát értjük, a periódusos rendszernek a lényegét adó periódusokat írjuk át betűkre. Az oké, hogy kisebb gyerekekkel is lehet így játszani, akiknek még nem Mengyelejev-poszterek lógnak a falán, de azért nem egy nagy absztrakciós ugrás F2 helyett hat-kettőt mondani, ha épp egy báriumtatot célzunk. És hol van még a főcsoport?

Szerencsére a kommentelők és rájuk hivatkozva a Makezine is visszarántja a gagyi szintről az egyébként elmés elgondolást. Merthogy potenciál az van benne szinte bármely korosztálynak. Mondjuk azt, hogy ez az alapcsomag, a platform, amire már simán lehet fejleszteni kiegészítő alkalmazásokat.

Néhány példa:

  • Akik még csak a vegyjelekkel ismerkednek, azoknál csak az számítson találatnak, ha pontosan megnevezik az elemet és a vegyjelet is. (Esetleg csak Cd legyen a táblán, de csak a kadmium csatakiáltás érjen találatot!)
  • Kidolgozhatunk egy találati pontrendszert az atomszám/atomtömeg/elektronegativitás alapján.
  • Ész nélküli lövöldözés helyett legyen limitált muníciónk. Ekkor elmésen rábarkochbázhatjuk a torpedónkat egy-egy hajóra. Valóban két főcsoporton is átnyúló hajóról van szó? Nem szállít nemesgázt?
  • Az biztos, hogy a koordinációs készségeket próbára teheti az a hajó is, ami lantanidákat vagy aktinidákat tartalmaz. Hajrá!
  • A BME VBK-s hallgatók meg nyomtathatják akkorában is, hogy elférjen egy-egy elemen a feles pohár…

Nyilván nem ez lesz az a játék, amivel osztálykiránduláson a busz hátsó ülésén fognak rendet bontani, és énekórán sem ezt tolják majd a pad alatt. De egy tudományos projektnapon vagy tavaszi szünet előtti utolsó kémián esetleg elsüthető.  

*Azt hiszem, a címet max a 85 előtt születettek vágják, hogy miért az, ami. Nekik további nosztalgiaként álljon itt Dévényi Tibi bácsi. Talált, süllyedt, videómagnó.


Közzétéve

itt:

, írta: