Tudós hobbik – avagy mit csinál a tudós ha nem tudóskodik?

A legfényesebb elméknek is szükségük van néha kikapcsolódásra, hiszen nem lehet állandóan Nobel-díjat érő elméleteket gyártani. De mit csinált Schrödinger, ha nem macskázott éppen? Vagy mit csinált Tesla két feltalálás között? Vagy Bohr, ha épp nem egy új atommodellt talált ki? A Permiter Institute infografikája 10 lángelme, sokszor nem mindennapi hobbiját tárja elénk.

Nikola Tesla például két feltalálás között is – nem meglepő módon – feltalált. Gyakran etetett galambokat a laborja mellett és egy alkalommal talált egy törött szárnyú és lábú madarat. Megsajnálta (vagy csak egy újabb feltalálni valót sejtett a háttérben) és 2000 dollárt költött egy olyan szerkezet megalkotására, ami segítette a madár mozgását addig, amíg meg nem gyógyult.

Albert Einstein zenével kapcsolta ki a normálisnál nagyobb méretű agyát. Hegedülni tanult és gyakran duettezett Max Planck kollégájával, aki zongorán kísérte.

James Maxwell – aki az elektromosság és mágnesesség egyenleteit rendezte egy csokorba – verseket írt. Álljon itt ízelítőül a „A Problem in Dynamics” című költemény első négy sora:

„An inextensible heavy chain
Lies on a smooth horizontal plane,
An impulsive force is applied at A,
Required the initial motion of K”
 

Aki többet szeretne olvasni, itt talál még.

Richard Feynman félig titkosan, „Ofey” álnéven képzőművészkedett. Olyannyira, hogy kiállítás is nyílt a munkáiból. Ezt is ő csinálta:

feynmanart3

Egyenletek és vázlatok (forrás)

Erwin Schrödinger a macskás gondolatkísérlet kitalálása után rendszerint babaházakhoz készített bútorokat és azokhoz való textíliákat, amiket egy miniatűr szövőszéken szőtt.

A Curie családban az egy főre eső Nobel-díjak aránya egyébként is rendhagyó értéket mutat: Marie 2, férje pedig 1 Nobel-díj tulajdonosa. Nyilván a sok munka mellett pihenni is kell, a házaspár ezt biciklizéssel intézte el. 1895-ös nászútjukon például Franciaország északi részét kerekezték körbe.

A sportok amúgy is népszerűek a tudós-hobbik körében. Niels Bohr kapus volt egy dán focicsapatban, Werner Heisenberg lelkes síelő és hegymászó volt, Enrico Fermi szintén, de ő teniszezett is, állítólag „különös kegyetlenséggel”.


Közzétéve

itt:

, írta: