Tűzgolyó

Benzinből és rongyból nemcsak Molotov-koktélt lehet csinálni.

Mindig is elképedve néztem a zsonglőröket, ahogy a tűzzel játszanak. Aztán tavaly nyáron a Millenáris parkban valami tucatrendezvényen az egyikük megmutatta, hogy egyáltalán nem fáj, ha az emberhez nyomnak egy égő benzines fáklyát. A frászt nem! – motoszkált bennem egy ösztöngondolat. Egy tizedmásodpercre ugyan semmit nem éreztem, de a lángoló rongygolyókat már nem mertem bevállalni.

A "tudományos hátteret" lenyomoztam, na de az elmélet és a gyakorlat…

Aztán egy luxemburgi kémia népszerűsítő trió hozott egy saját készítésű fáklyát tavaly a 33 órás fizikai kísérletbemutatónkra. Nagyon ász volt. Végigsimogatták vele az embereket, és még hajuk szála se görbült, szőrük szála se pörkölődött. A nyelvi akadályok viszont – fogalmazzunk úgy, hogy – némiképp akadályoztak minket a jelenség pontos és szakszerű megér(tet)ésében. A mai napig nem tudom, hogy tudtak olyan égő fáklyát csinálni, ami szabályosan hideg (langyos) tapintású volt, amikor a kezemhez simították.

A neten bogarászva (valami egészen más jelenség után) nemrégiben találtam néhány adalékot a fáklyás rejtélyhez is. Ugyan még most sem az igazi, de csináltam belőle egy filmecskét.

FONTOS INFO: Ha már mindenáron meg szeretnétek csinálni ezt a trükköt, néhány dologra nagyon figyeljetek.

  1. Soha ne zárt térben csináljátok. (Pillanat alatt lángra lehet lobbantani a lakást. A benzin nem olyan játék, hogy "majd vigyázok". Lecseppent benzin a padlóra, ráeső tűzgolyó, és mint a benzinnel leöntött macska monológja (gyk: wuff)…)
  2. Ne mint a hülyegyerekek a Jackassben! Már jó előre gondolkodjatok, hogy hogy fogjátok beoltani. A golyóra elég ráborítani egy konzervdobozt, de egy fáklyánál ez már nem működik.
  3. Soha ne egyedül csináljátok! És a veletek levő ismerje a B-tervet (Értsd: hogyan kell oltani…vizes törülköző legyen kéznél. Kéznél! Ne akkor kelljen keresgélni, ha már "wuff". A videón nem látszik, de nálam is ott voltak bekészítve.)
  4. Az égő benzint nem lehet vízzel oltani. Csak szólok.
  5. A benzines flakont még a fáklya/golyó meggyújtása előtt vigyétek jó messzire! Lehetőleg ne a tábortűz mellé.
  6. A ruha és a haj erősen gyúlékony! Csak szólok.

Hozzá kell tennem – bár szerintem látszik is – rekordidő alatt dobtam össze ezt a kis adást.  Kicsit mintha szét lennék csúszva, nem? =))))


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: