Tüzijáték – 2010. augusztus 20.

Már-már hagyomány, hogy augusztus 20-án valami tűzijátékhoz kapcsolódó kísérlet van a Szertáron.

Szerettem volna ammónium-dikromáttal szórakozni, de mivel az pont nem volt a vegyszerboltban, és rendelésre is masszív 35 ezer forintba került volna, úgy gondoltam, inkább előveszem egy régi kedvencemet, a lycopodiumos tüzeskedést. Íme:

A kapcsos korpafű Magyarországon védett. Valószínűleg ez az oka, hogy iszonyatosan nehéz beszerezni. Ráadásul nem is olcsó. Úgyhogy nyugodtan próbálkozhattok liszttel is. Egyesek szerint az is nagyon jól működik. Nekem mindenesetre nem nagyon volt vele szerencsém. Tűzbe dobva a liszt is jól néz ki, de dobozt robbantani már nem lehet vele.

Tény, hogy a spórás technikán is bőven van még mit csiszolnom, hogy igazán szép nagy tűzgolyók törjenek fel a dobozból, de kezdetnek azt hiszem, ez sem volt túl rossz.

[Ez volt minden idők legbonyolultabb Szertár felvétele. Az előkészületekre fordított hasznos idő (ammónium-dikromát, majd Lycopodium kereséssel együtt) közel 10 óra volt! Ezután találkoztam Dáviddal, hogy megcsináljuk a felvételeket. 7:30-tól kb. 9:15-ig forgattunk. Utána déltől majdnem háromnegyed ötig vágtam a nyersanyagot. Tehát összesen kb. 16-17 órám ment el erre az egyetlen kísérletre, és cirka 4 000 forintom…masszív torokgyulladás mellett. Ezt csak azoknak írom, akik puffognak, hogy miért nincs gyakrabban videó, és hogy mennyire érzem állítólag „kényszernek”, hogy csinálnom kell  újakat…no mindegy.]


Közzétéve

itt:

, írta: