A Szertárnak annyi?

Egy uniós rendelet miatt könnyen lehet, hogy sanyarú idők várnak az egyik legnépszerűbb magyar ismeretterjesztő videoblogra.

Pár napja egy barátom (név és cím a szerkesztőségben) hívta fel a figyelmem egy uniós jogszabályra. Bizony, jobb lett volna időben észbe kapni, mert ez jócskán odacsaphat a Szertárnak.

Az Európai Parlament és a Tanács 2008 decemberében hozott egy rendeletet. Nem épp könnyű esti olvasmány, úgyhogy egy mondatban (a minket érintő) lényeg: az EU tagállamoknak – így Magyarországnak is – át kell állniuk a vegyi anyagok nemzetközileg elfogadott, egységes jelölési rendszerére, a GHS-re.

Valójában azonban a rendelet nem más, mint egy globalizációs pofon a Szertárnak. Hatálybalépésével ugyanis kiüresedett a jelenlegi Szertár logó: azt már senki nem köti össze – finom asszociációs síkok közt ugrálva – a természettudományokkal, és a hozzájuk kapcsolódó mókával és kacagással. A logó most már az eszmei tartalom lehántásával azzá kopárodott, ami: mindössze egy narancssárga alapon egy fekete X.

Vajon mi lesz az EU következő lépése? Kitiltja majd a tanórákról a sok-sok tanulói kísérletezgetést? Netán minden eszközzel gátat szab majd a már ma is oly’ magas színvonalú természettudományos oktatás kiteljesedésének?

De még mielőtt megkongatnám a vészharangot, van még remény: egyrészt 2010. december 1-ig még van türelmi idő, és azalatt is lehet kiskapukat keresni. (Egyet már találtam is, amivel 2012-ig lehet kitolni a határidőt.)

Másrészt pedig még mindig ott van a lehetőség arra, hogy összehozzunk egy GHS-kompatibilis logót.

Mondjuk egy ilyet:

A tengerimalac-alapot innen vettem.

Természetesen ez a bejegyzés csak poén. Holnap vagy csütörtökön jön az új kísérlet.


Közzétéve

itt:

, írta:

Cimkék: